فهرست مطالب
معرفی CPU رایزن
موفقیت کمپانی AMD در مقایسه با دیگر رقیب قدرتمندش یعنی اینتل بسیار بی سر و صداتر بود اما زمانی که این کمپانی توانست به همگان ثابت کند که میتواند یکی از مدعیهای بازار پردازندهها و سمیکونداکتورها باشد، برای رقیبهایش دیر شده بود و حتی کمپانی به بزرگی اینتل هم توانست خطر از دست دادن سهم بازارش، به خاطر عملکرد مثبت AMD را حس کند.
پردازندههای AMD به شکل چشمگیری توانستند برای این کمپانی موفقیت به ارمغان بیاورند و دلیل اصلی آن هم تغییر شیوه مدیریتی بود که با روی کار آمدن مدیریت جدید به این کمپانی پیادهسازی شد. AMD سعی نکرد که کار خارقالعادهای را به سادگی انجام بدهد و به جای آن، روی انجام دادن کاری ساده به شکلی خارقالعاده تمرکز کرد که این موضوع باعث شد تا AMD مجددا بر سر زبانها بیافتد.
بازگشتی استراتژیک
کمپانی AMD از لحاظ فناوری بسیار عقبتر از اینتل بود و به هر شکلی که حساب کنیم، اینتل میتوانست ای ام دی را در مبارزه شکست بدهد. مدت زمان زیادی بود که خبری از کمپانی AMD نبود و تنها میدانستیم که مدیریت جدیدی بر این کمپانی آماده که در حال ایجاد تغییرات است.
اولین تغییری که در AMD صورت پذیرفت، کم شدن حجم خرج و مخارج بسیار بالا، بیرویه و غیرمنطقی کمپانی بود که اولین قدم بسیار خوب و منطقی بود. AMD در لبه ورشکستگی راه میرفت و باید به هر شکلی که میتوانست وضعیت را برای خود درست کند.
قدم بعدی که باعث شد تا AMD بتواند به شکل اعجابانگیزی وضعیت را به نفع خود برگرداند، نزدیکتر کردن قدرت فناوریهایش به اندازه اینتل بود. البته هنوز AMD یک قدم با اینتل فاصله داشت و اینتل در وضعیت خوبی قرار داشت که به آنها تمرکز کافی را میداد تا بتوانند روی پیشرفت فناوریهایشان تمرکز کنند.
اینتل ثروت و و سرمایه جاری بیشتری داشت؛ نیروی انسانی بیشتری داشت و همچنین مشتریهای وفادار خود را داشت. متاسفانه، ای ام دی هیچکدام از اینها را نداشت و شاید این موضوع کاملا به ضرر مشتریها شده بود. بازار پردازندههای کامپیوتری و سمیکنداکتورها بدون هیچ رقیبی در دستان اینتل قرار داشت و اینتل میتوانست به هر شکلی که دوست داشت، وضعیت را به نفع خود پیش ببرد.
بعد از این که AMD توانست به فناوریهای جدیدی برسد که البته هنوز در مقایسه با اینتل کمی عقبتر بود، فقط یک راه در میان داشت. در آن زمان AMD در یک جبهه مبارزه نمیکرد و آنها همزمان در حال مبارزه در دو جبهه پردازندهها با اینتل و کارتهای گرافیک با انویدیا بودند و این نبرد سهمگین، زمانی شروع شد که AMD با لیست محصولات جدیدش وارد بازار شد.
محصولاتی که از قدرت بالایی برخوردار بودند و تمام فناوریهای بلااستفاده را از آن گرفته بودند. AMD سعی کرد تا پردازندههای جدیدش بیشتر روی کار اصلی خود تمرکز کنند که آن هم تمرکز روی پردازش دادهها بود. در صورتی که اینتل با هر محصول یه فناوری جدید به پردازندههایش اضافه میکرد که بیشتر از نصف مشتریهای این محصولات، حتی نمیدانستند که این فناوری به چه دردی میخورد.
کمپانی AMD محصولات جدیدش را وارد بازار کرد، با این تفاوت که قیمتهای این محصولها در مقایسه با محصولات رقیبهایش چه در جبهه پردازندهها و چه در جبهه کارتهای گرافیک، بسیار بهتر مقرون به صرفهتر بودند و در بررسیهای اولیه این محصولات، به نظر میرسید که با خرید این محصولها، میتوانند هر نیازی که دارند را به راحتی برطرف کنند.
بدین شکل بود که ظهور پردازندههای Ryzen شکل گرفت که تا به امروز، محصولات اصلی AMD در بازار پردازندهها هستند. در ادامه به معرفی مدلهای مختلف Ryzen میپردازیم و اشاره میکنیم که هر سری پردازنده مناسب چه نوع کاربری است و اگر قصد خرید پردازنده دارید، از کدام محصول Ryzen میتوانید استفاده کنید.
ظهور Ry با معماری Zen
پردازندههای Ryzen تا به امروز، محبوبترین پردازندههای کمپانی AMD هستند. بعد از این که پردازندههای رایزن مسیر کمصدایی را در اوایل ظهور خود پیدا کردند، کمپانی AMD آماده بود که بازار را تکان بدهد و حالا که در زمینه مشتریمداری و مقرون به صرفه بودن تایید شده بود، قصد داشت که از لحاظ فناوری هم با رقیبها نبرد تنگاتنگی داشته باشد.
در سال ۲۰۱۷، کمپانی AMD به صورت رسمی از معماری جدید ZEN رونمایی کرد که در پردازندههایش استفاده میکرد. خیلی سریع، معماری ZEN بر سر زبان اصحاب فناوری افتاد و نتیجه بررسیها نشان میداد که AMD کاملا با قدرت به میدان مبارزه در بازار پردازندههای بازگشته است.
کمپانی AMD از چهار نسل مختلف از پردازندههایش برای استفادههای مختلف رونمایی کرد که آنها را Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 و Ryzen 9 نامگذاری کرد که در ادامه به بررسی همه این نسل از پردازندهها، تفاوت و استفاده آنها میپردازیم که بدانید کدام یک برای استفاده شما مناسب است.
رایزن سری ۳
اگر به دنبال ارزانترین و مقرونبهصرفهترین پردازندههای AMD هستید، بدون شک میتوانید روی سری رایزن ۳ حساب کنید. با این که از لحاظ قیمت، این پردازندهها قیمت چندان زیادی در مقایسه با دیگر پردازندههای AMD ندارند، اما میتوانید خیال خود را از بابت عملکرد این پردازندهها راحت کنید.
این پردازندهها در مقایسه با دیگر رقیبهای خود هم قیمت بهتری دارند و هم عملکرد بهتری را ارائه میدهند. به طوری که اکثر سهم بازار پردازندههای اقتصادی متعلق به سری ۳ رایزن از کمپانی AMD است. به خصوص از زمانی که پردازندههای جدید این کمپانی با معماری ZEN 3 رونمایی و سری ۴۰۰۰ وارد بازار پردازندهها شد، چشمها و توجههای بیشتری به سمت این پردازندهها رفت.
اما اگر به دنبال مدلهای ارزانتری هستید، میتوانید از مدلهای ۲۰۲۰ یعنی سری ۳۰۰۰ هم استفاده کنید که این پردازندهها هم عملکرد بسیار خوبی دارند و در حیث قیمت، بسیار منطقیتر از دیگر رقبای خود هستند. البته این پردازندهها، به جای معماری ZEN 4 از معماری ZEN 3 استفاده میکنند.
اگر بهترین مدلهای رایزن سری ۳ را میخواهید، میتوانید مدل Ryzen 3 3300x را در نظر داشته باشید که در مقایسه با دیگر رقیبهایش عملکرد بهتری دارد و با توجه به قیمت ۱۲۰ دلاریاش، همچنان در دستهبندی یکی از مقرونبهصرفهترین پردازندههای بازار قرار میگیرد.
رایزن سری ۵
مدلهای میانرده/اقتصادی رایزن که باز هم قیمتهای بسیار مقرون به صرفهای دارند اما در مقایسه با سری ۳ رایزن عملکرد بسیار بهتری را ارائه میدهند، قطعا یکی از برگهای برنده کمپانی AMD است. خیلی از کسانی که به دنبال اسمبل کردن یک پی سی معمولی هستند، ترجیح میدهند که به جای سری ۳ از سری ۵ استفاده کنند که تنها با کمی قیمت بیشتر، عملکرد بسیار چشمگیرتری را در اختیارشان قرار میدهد.
کاربریهای این پردازنده بستگی به نوع استفاده شما میتواند هم برای کارهای عادی و هم برای گیمینگ بازیهای بهینهشده و با حداقل سیستم مورد نیاز نه چندان مغزآبکن، مورد استفاده قرار بگیرد. اگر هم قصد دارید که کارهایی مثل تدوین ویدیو و تصویرسازی انجام بدهید، در حجم کاری نه چندان بالا، این پردازنده میتواند خوش بدرخشد.
در حال حاضر AMD از سری ۷۰۰۰ برای رایزن ۵ پشتیبانی میکند؛ این سری پردازنده دارای ۶ هسته و ۱۲ رشته پردازی است و اگر به دنبال بهترین نسخه از این سری هستید، میتوانید به سراغ AMD Ryzen 5 7600x بروید که امتحان خود را در بنچمارکها پس داده است و تنها ۲۹۹ دلار قیمت دارد.
رایزن سری ۷
قبل از این که CPU رایزنهای سری ۹ به بازار بیایند، رایزن سری ۷ به عنوان پردازنده پرچمدار کمپانی AMD محسوب میشد؛ این پردازندهها قدرت پردازشی بسیار بالایی را ارائه میدهند و میتوانند از پس هر کاری که میخواهید انجام بدهید، بربیایند. البته بعضی از کارهای مهندسی سنگین و تدوین ویدیوهای 4K با چندین و چند لاین تدوین ممکن است برای پردازندههای حتی قویتر از رایزن سری ۷ هم کار سختی باشد.
نکته قابل توجه اینجاست که حتی با وجود این که رایزن سری ۷ به عنوان سری جایگزین پرچمدار کمپانی AMD محسوب میشود، اما باز هم از لحاظ قیمت میتواند با رقیبهایش رقابت کند و آنها در جنگ مقرون به صرفگی بودن، به راحتی شکست بدهد.
با سری ۷۰۰۰ رایزن ۷، میتوانید پردازندههایی با ۸ هسته و ۱۶ رشته پردازشی داشته باشید و اگر به دنبال پردازش بازیهای ویدیویی، تدوین ویدیو، کارهای مهندسی نسبتا سنگین و کارهای اداری معمولی هستید، این پردازنده میتواند با سرعت پردازش پایه ۴.۵ گیگاهرتز، عملکرد درخشانی داشته باشد.
رایزن سری ۹
این غول مرحله آخر پردازندههای پی سیهای عادی است که از لحاظ قدرت پردازش میتوانند حرف مهمی در بازار پردازندهها داشته باشند. این پردازندهها به راحتی میتوانند همه کارهایی که میخواهید با پی سی خود انجام بدهید را به راحتی و با خیال راحت پیش ببرید.
این پردازندهها آخرین فناوری پردازندههای AMD را در خود جای دادهاند و حتی از لحاظ اندازه هم تفاوتهایی با دیگر پردازندههای AMD دارند؛ فنهای این پردازندهها به خاطر داغ شدن بیش از اندازه پردازنده بزرگتر و قدرت چرخش یا همان دور در دقیقه این پردازنده بیشتر است.
این پردازندهها، با ۱۲ هسته و ۲۴ رشته پردازشی در بازار عرضه میشوند، اما مدلهای بالاتری رایزن سری ۹ با ۱۶ هسته و ۳۲ رشته پردازشی هم توسط AMD موجود شدهاند که به شما نوید یک پردازش بیمانند و سطح یک را میدهد. برای انتخاب بهترین مدل سری ۹ رایزن هم میتوانید به سراغ AMD Ryzen 7950x بروید که قیمتی معادل با ۶۹۹ دلار دارد.
رایزن سری Threadripper
بگذارید در یک جمله ساده بگویم که با چه چیزی روبهرو هستیم: قدرتمندترین پردازندههای موجود در تاریخ و جهان. AMD این پردازندههای گران قیمت را تنها برای اشخاصی در نظر گرفته است که از این پردازندهها نهایت استفاده را میکنند و از این پردازندهها در بعضی از دیتاسنترها و سرورهای بزرگ دنیا استفاده میشود.
این پردازندهها توانایی اجرای بازیهای ویدیویی را ندارند؛ البته منظور از ناتوانی در اجرا، به خاطر قدرت پردازشی این پردازندهها نیست، بلکه کاربرد این پردازندهها کاملا متفاوت است و برای اجرای بازیهای ویدیویی نمیتونید از این پردازندهها استفاده کنید. اما برای پردازشهای فوق سنگین، میتوانید به راحتی مطمئن باشید که Threadripper کار شما را راه میاندازند.
این پردازندههای با قیمت پایه ۲۰۰۰ دلار شروع میشوند که پرش قیمتی بسیار عجیب و غریبی در مقایسه با دیگر پردازندههای AMD محسوب میشوند اما با تعداد ۶۴ هسته و ۱۲۸ رشته پردازشی، این وعده را به شما میدهند که در هیچ زمینهای از پردازش، کم نمیآورند.
آینده رایزنها
بعید به نظر میرسد که کمپانی AMD اشتباهات گذشته خود را مجددا تکرار کند و این کمپانی کاملا آماده یک رقابت سهمگین با رقیب دیرینه خودش یعنی Intel است و مشخصا اینتل هم به خوبی دریافته است که AMD قرار نیست مثل گذشته، با این کمپانی مدارا کند.
در حال حاضر که کمپانی AMD به معماری طراحی پردازندههایش دست یافته است و به خوبی میداند که چه مسیری را در پیش دارد، سعی این کمپانی به اضافه کردن قابلیتهای پردازشی به پردازندههایش است که بتواند در دیگر جنگهایش با کمپانی intel هم پیروز شود و با توجه به پیشرفت ای ام دی طی چند سال اخیر، اصلا بعید نیست که خیلی زود، این مرحله را هم رد کنند.