فهرست مطالب
بررسی این که آیا شارژ سریع باتری گوشی را خراب می کند؟
فست شارژ چیست؟
در سال های اخیر یکی از موضوعاتی که در بحث گوشی های هوشمند مورد توجه قرار گرفته، اهمیت باتری ها و شارژدهی این محصولات است. از زمانی که گوشی های هوشمند به یکی از کالاهایی تبدیل شدند که حضور آن ها در زندگی روزمره برای ارتباط با دیگران و دریافت و انتقال اطلاعات لازم است، موضوع زمان روشن ماندن گوشی نیز مطرح شد. به همین جهت کمپانی های تولید کننده به سراغ باتری های پر ظرفیت رفتند تا زمان روشن ماندن گوشی را به حداکثر برسانند.
اما دنیای پر مشغله امروز، سبب شد تا مدت زمان شارژ هم مسئله ی مهمی باشد، این که فردی برای استفاده از گوشی خود 5 یا 6 ساعت منتظر فول شارژ شدن آن باشد، امری طاقت فرسا بود به همین خاطر کم کم شارژر های با تکنولوژی فست شارژ همراه گوشی های هوشمند به بازار تکنولوژی پا گذاشتند. در این مقاله ما بررسی این که آیا شارژ سریع باتری گوشی را خراب می کند؟ می پردازیم با شیائومی سیتی همراه باشید
سیر تکاملی فست شارژ
اولین نمونه های فست شارژ با آداپتور های 5 واتی که اپل در جعبه ی گوشی های هوشمند خود قرار داده بود به جهان معرفی شد و بعد به شارژر های 15 و 20 واتی ارتقا یافت که مدت زمان شارژ را به زیر دو ساعت رساند، اما امروزه شرکت های مختلف، بخصوص کمپانی های چینی مانند شیائومی فست شارژر های بالای 100 وات را در دسترس کاربران قرار داده اند. برای مثال گوشی شیائومی 12 pro قابلیت شارژ شدن با فست شارژ 120 واتی را دارد که در مدت زمان 27 دقیقه شارژ گوشی را به 100% می رساند، یا گوشی Xiaomi Mi 11 Ultra که در هر دقیقه حدودا 11% گوشی را شارژ می کند و مدت زمان فول شارژ شدن آن حدودا 15 دقیقه خواهد بود.
جالب است بدانید که شرکت اپو اعلام کرده به زودی شارژر 240 واتی فست شارژ خود را به بازار عرضه می کند که تایم شارژ کردن آن که احتمالا 9 دقیقه است، شگفت انگیز خواهد بود.
کوتاه شدن مدت زمان شارژ گوشی های هوشمند، که بسیار چشمگیر هم بود و سبب شد تا کاربران زیادی معیار انتخاب خود برای خریدگوشی را دوام باتری و سرعت شارژدهی قرار دهند،که این باعث ایجاد سوال هایی نیز در ذهن کاربران شد. برای مثال عده ای معتقدند که که فست شارژر ها به باتری فشار می آورند و عمر مفید آن را کاهش می دهند، یا برخی علت داغ کردن باتری را استفاده از شارژر های سریع می دانند. در این مطلب قصد داریم بررسی کنیم که آیا واقعا شارژ سریع به گوشی آسیب می زند یا تمام این حرف ها تنها شایعه ای در پی این تکنولوژی جذاب است.
ساختار باتری
اگر بخواهیم ساختار باتری را بسیار ساده توضیح دهیم باید گفت که باتری از دو قطب مثبت و منفی و الکترون هایی که بین این دو قطب در حرکت هستند ساخته شده است. زمانی که شارژ گوشی شما پر است همه ی الکترون ها در قطب منفی هستند و با استفاده از گوشی و کم شدن شارژ این الکترون ها کم کم به سمت قطب مثبت حرکت می کنند تا دیگر در قطب منفی الکترونی باقی نمانده و شارژ گوشی صفر شود. زمانی که گوشی را به شارژ متصل می کنید، در واقع الکترون ها مجددا به قطب منفی بر می گردند تا شارژ گوشی صد در صد شود.
تا زمانی که مسیر رفت و برگشتی الکترون ها بدون مشکل طی شود باتری سالم می ماند. اما باید توجه داشت که همه ی باتری ها درون خود ماده ای به نام الکترولیت دارند که خواه ناخواه باتری را به یک جزء مصرفی تبدیل می کند چرا که الکترولیت باتری پس از مدتی به دلایل مختلفی مانند گرما یا طی کردن زیاد سیکل شارژ و … خشک و خراب می شود و به این ترتیب حرکت الکترون ها با مشکل رو به رو شده و سلامت باتری پایان می یابد.
حتی کمپانی های بزرگ که گوشی های پرچمدار تولید می کنند و در زمینه ی تکنولوژی مدعی هستند هم تا کنون نتوانسته اند ادعا کنند که باتری آن ها عمری همیشگی خواهد داشت. برای مثال شرکت اپل اعلام کرده که سلامت باتری آیفون 13 پس از 500 بار طی کردن سیکل شارژ به 80 درصد می رسد و پس از آن نیز باتری خراب می شود، هم چنین در شیائومی 12 PRO که محصول تازه نفس این کمپانی است، زمان سلامت باتری 800 بار انجام سیکل شارژ اعلام شده است.
رکورد سلامت باتری نیز فعلا طبق ادعای شرکت اپو برای گوشی ای که با شارژر 240 واتی است که قرار است به بازار روانه کند، با 1600 بار طی کردن سیکل شارژ به دست همین شرکت است.
پس تا این جا متوجه شدیم که دلیل اصلی کوتاه شدن عمر باتری و خراب شدن آن گرما است، حالا باید دید که فست شارژر ها تا چه حد به این موضوع دامن می زنند.
تاثیر فست شارژ در سلامت باتری
در ابتدای امر باید بدانید که هنگام استفاده از فست شارژ در مدت زمان کوتاهی الکتریسیته ی زیادی وارد باتری می شود، پس مسلما گرمای تولید شده نیز از حالت شارژ عادی بیشتر خواهد بود و این موضوع که فست شارژ می تواند به باتری آسیب برساند واقعیت دارد، اما از آن جا که تمامی کمپانی های تولید کننده به این موضوع واقف هستند، برای کنترل این گرما تمهیداتی اندیشیده اند که در این جا به برخی از آن ها اشاره می کنیم، اما پیش از آن متوجه شدیم که طول سلامت باتری به مدل وکمپانی تولید کننده نیز مربوط است که از چه تکنولوژی هایی برای مهار گرما استفاده نماید.
کاهش میزان شارژ دهی
حتما شما هم تا به حال متوجه شده اید که زمانی که گوشی به شارژ است تا رسیدن به حدود 80 درصد با سرعت بیشتری تجدید قوا می کند و بعد از آن سرعت شارژ کند می شود. در واقع این یکی از راهکارهایی است که تولید کننده ها برای کنترل گرما اندیشیده اند، مثلا یک شارژر 120 واتی با اندازه گیری زمان تنها تا وقتی که گرما از حد مجاز بالا تر نرود 120 وات انرژی به باتری وارد می کند و پس از زیاد شدن گرما مقدار آن را به 80 وات، 60 وات و یا کمتر از آن کاهش می دهد تا باتری آسیب نبیند.
تکنولوژی حفظ گرما در آداپتور
برخی از تولید کننده ها با استفاده از تکنولوژی های روز آداپتور هایی تولید می کنند که گرما را در خود نگه دارد و به باتری انتقال ندهد. استفاده از چنین شارژر هایی سبب می شود تا عمر مفید باتری طولانی شود.
تقسیم شارژدهی میان چند باتری
کمپانی ها برای این که باتری مجبور به دریافت ولتاژ زیاد در طول یک سیکل نباشد، به جای استفاده از یک باتری، آن را به دو باتری تقسیم می کنند تا میزان ولتاژ ورودی و در نتیجه دریافت گرما نیز بین دو باتری تقسیم شود.
سیستم های خنک کننده
امروزه بیشتر گوشی های هوشمند، مخصوصا تمامی گوشی های پرچمدار، گوشی های مجهز به تکنولوژی فست شارژ و گوشی های گیمینگ دارای سیستم های خنک کننده هستند که گرمای سخت افزاری تولید شده را کنترل کنند، جالب است بدانید که این سیستم های خنک کننده بخشی از گرمای تولید شده در اثر فست شارژ را نیز از بین می برند.
نتیجه گیری
پس با این که ماهیت فست شارژ باعث تولید گرما شده و گرما نیز عامل اصلی خراب شدن باتری و کاهش عمر مفید آن است، با توجه به راهکار هایی که کمپانی های تولید کننده برای کنترل این گرما اندیشیده اند می توان گفت که فست شارژ هیچ آسیبی به باتری گوشی نمی رساند و کاربران با خیال راحت می توانند از آن استفاده کنند.